Gode råd til den daglige pleje af dine fødder – så de har det godt hver dag


Det er fødderne, der bærer os rundt i løbet af en lang dag. De fleste af os går adskillige tusinde skridt hver dag.

Selve fodens skelet vejer sølle 100 g. Fodens totalvægt er ca. 300 g. Foden kan tåle en belastning på op til 4 – 5 gange vores legemsvægt. Det skyldes, at knogler, led, ledbånd, muskler og de stødabsorberende fodbuer tilsammen skaber den fleksibilitet, stabilitet og styrke der er nødvendig. Løb og spring øger f.eks. belastningen. Hvis foden ikke kan bruge sig selv hensigtsmæssigt, f.eks. pga. for små eller dårligt støttende sko, vil gangen blive anderledes.

Med tiden kan det give gener i form af ømhed / smerter i fødderne, men ligeså i knæ, hofter og ryg / lænd pga. den forkerte belastning. Hård hud kan ligeså være årsag til, man får ondt, og dermed går forkert på fødderne. Et lunkent fodbad med fodbadesalt á 5 – 10 min. varighed med efterfølgende indsmøring af en god fodcreme, kan føles forløsende for foden efter en lang dag.

Dog skal diabetikere og folk med nedsat blodforsyning i fødderne være varsomme og have fødderne i bad max. 5 minutter eller slet ikke have fodbad. Hudens forsvar mod bl.a. infektion bliver ødelagt i det øjeblik at huden bliver opløst af vand.

Tør altid fødderne godt. Specielt er det vigtigt at tørre godt mellem tæerne for at undgå fodsvamp.

Klip altid neglene lige over. Hvis hjørnerne rundes for meget, vil der være risiko for nedgroet negl.

Hav ikke sko på længere end nødvendigt. Lad fødderne fungere frit (uden sko) når du er indendørs.
Vip med tæerne og bevæg leddene i fødderne og fodleddet og bevæg dig i det hele taget. Det styrker foden og fremmer kredsløbet. Skift gerne sko flere gange dagligt. Så fastlåses foden ikke i den samme stilling for længe.

Hvis du lider af fugtige, evt. sure tæer, så sørg for at skifte strømper (og evt. sko) i løbet af dagen og benyt sko, hvori der er luftcirkulation. Når du køber nye sko, kan du lave en skabelon af dine fødder ved at lægge et stk. papir på gulvet. Tryk foden i gulvet ovenpå papiret. Tegn omridset af foden og klip derefter skabelonen ud og tag den med i skobutikken. Når du lægger skabelonen i den sko du vil købe, må siderne på papiret ikke være trykket, når du tager skabelonen op igen. Man skal kunne vippe med tæerne i skoen og der skal gerne være ca. 1 cm fri plads fra tæernes spids ud til skosnuden.

© Pias Fodklinik Bogø, Møn og omegn. CVR 38799894

Bragt til nettet af et venligt nabolag